Belangrijke wijziging in het vrij te laten bedrag per 1 januari 2021

Wellicht heeft u een aanvullende dekking op uw zorgverzekering. Voor mensen in de schuldsaneringsregeling is er tot en met december 2020 is er sprake van een maandelijkse correctie op het vrij te laten bedrag (vtlb), ter hoogte van de (aanvullende) ziektekostenverzekering. De hoogte van deze extra correctie is afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse zorgpremie, het inkomen en de hoogte van de eventuele zorgtoeslag. 

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2021 verandert dit. Vanaf 1 januari 2021 geldt in de schuldsaneringsregeling dat er een maximum is gesteld op de hoogte van de maandelijkse correctie. Het maximum is gesteld op de normpremie van circa € 135,- per maand. Dit houdt in dat mensen in de Wsnp de hoogte van de premie boven de normpremie ad € 135,- per maand dienen te voldoen uit het vrij te laten bedrag. 

De wijziging van de berekening van het vrij te laten bedrag is omdat de onderliggende beslagvrije voet, geregeld in de wet rond de beslagvrije voet wijzigt.

Hoe kunt u ermee omgaan?

Tot en met 31 december 2020 kunt u eventueel de dekking van uw verzekering aanpassen. Het kan raadzaam zijn om uw situatie goed te bekijken als u in de schuldsanering zit. Als u ook gebruik maakt van beschermingsbewind kan u uw bewindvoerder vragen naar de gevolgen van de wijziging voor uw situatie.

Voor meer informatie over de wijzigingen van het vrij te laten bedrag per 1 januari 2021 verwijs ik u graag naar de website van Bureau Wsnp. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Bureau Wsnp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *